Jaro Žídek v Košiciach (In vino in Košice II)

Autor: Peter Škripko | 14.6.2011 o 11:11 | (upravené 14.6.2011 o 17:11) Karma článku: 10,26 | Prečítané:  4439x

Po krátkom čase sa Jarda ukázal opäť v Košiciach v reštaurácii Privilege. Tentokrát neriešil ako z Privilege urobiť ešte lepšiu reštauráciu, prišiel iba ukázať svoje kuchárske umenie v spojení s vínami spoločnosti Elesko. Najbližšie si ho naživo môžete prísť vychutnať už tento piatok na Košice Gurmám Fest 2011.

Zidek1.JPG

Mušle svätého Jakuba varené sous vide so šošovicovým šalátom a homárovým aioli s estragónom

Sauvignon 2 2010

V názve jedla sa síce nevyskytol, ale na tanieri príjemne prekvapil limetkový doplnok. Kto rád experimentuje a vie sa pohrať aj s malým množstvom jedla, našiel v tomto jedle dokonalosť. Hneď potom čo si dal na vidličku kúsok každého komponentu a zapil ho sviežim Sauvignonom. Najkrajší sobáš večera a jedna z najpodarenejších variácii na tanieri. Aby som nezabudol, palec hore za aioli z homárich hláv :)

Zidek2.JPG

Terina z kačacej foie gras a carpaccio z jelenieho chrbtu s feniklom a redukciou z portského vína

Rulandské šedé 2009 vz

Tento chod by sa hodil skorej po halibutovi a s iným vínom. Každopádne kombinácia mias zaujímavá.

Zidek3.JPG

Halibut s cviklovým pyré, karfiolom a rebarborou

Chardonnay ovocné 2009

Dokonale upravená ryba v kombinácii s majstrovou obľúbenou surovinou môže dopadnúť iba ako skvelý zážitok. Chuť cvikle bez kompromisov: kus lahodnej cvikle strúhnutý čerstvým chrenom, cviklové pyré. To celé vyvážené chuťou karfiolu a špargle so sviežim dotykom rebarbory.

Zidek4.JPG

Pečené jahňacie stehno s hráškovým pyré, vyprážným brzlíkom, špargľou a tymiánovou omáčkou

Rulandské modré 2008 nz

Famózne jadro menu, pripravené z jahňaciny z domáceho chovu Elesko v spojení s mojou najobľúbenejšou úpravou jahňacieho stehna - konfitovaním pri 63 C. Geniálna chuť a konzistencia jahňaciny! Obzvlášť ešte zaujal brzlík, pretože bol z jahniatka, prekvapil aj kúsok jahňacej pečene. Takto sa má spracovať zviera! O hráškovom pyré a jahňacine bolo popísané už dosť, za zmienku stojí ešte sezónna špargľa a karfiol, ktoré sa v tomto chode zopakovali.

Zidek5.JPG

Teľacie líčka na červenom víne s paštrnákovým pyré, karotkou, lieskovcami a karamelizovanou mrkvou

Dunaj 2009 vz

Fantasické víno a fantastické jedlo s chuťou poctivej domácej kuchyne. Mäso ako z nedeľnej polievočky od babičky s nevtieravou chuťou akurát hustého pyré z paštrnáka. Chýbala iba mrkva. Tak prečo by nemohla byť ešte trochu sladšia ako už v máji je? Bravo! Dokonale som sa preniesol do čias detstva a pripomenul si naše rodinné pondelkové večere, akurát že z tohto jedla sršalo, že ho varil Čech, ale chutilo tak slovensky. Čím to asi bude? Jardom, mojim prededečkem, alebo tou kombináciou Devína a českej klasiky?

Zidek6.JPG

Mätovo citrónové želé s mätou a jogurtovou zmrzlinou

Jardo, ako sa robí jogurtová zmzlina.?

Normálne. Nacpeš jogurt do zmrlinovače :)

Asi prvykrát v mojom živote som jedol zmrzlinu ktorá sa nehrala na nič, bola iba tým čo deklaroval jej názov. Mňam. A s citrónovo-mätovým želé?  Mňam, mňam, mňam...

Zidek7.JPG

Čokoládová terina  s malinovým želé, rebarborovým šalátom a marakujovou omáčkou

Merlot 2008 slamové(sladké)

Nuž, čo dodať k poslednému chodu. Azda iba že bol vynikajúci, ako aj všetky ostatné. Odporúčaná postupnosť: Čokoláda, rebarbora, maliny, slamák...

 

See you on Friday :)

Foto: autor

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

EKONOMIKA

Zakladateľ siete pre deti milionárov: Tisíc eur je psychologická hranica

Používať ju môže iba ten, čo má na tisíceurové mesačné členské, pozerať sa ale môže každý, hovorí JURAJ IVAN.

PLUS

Kupujúci Japonec? Neexistuje, tvrdia stánkari z vianočných trhov

Strávili sme jeden deň so stánkarmi.

SVET

Rakúski voliči rozhodujú o novej hlave štátu

Rakúšania si vyberajú medzi Norbertom Hoferom a Alexandrom Van der Bellenom.


Už ste čítali?