reklama

Aký bude Košice Pivo Fest?

Rozhovor s organizátorom košického pivného festivalu Petrom Škripkom, spolumajiteľom Camelotu - najlepšou pivnou reštauráciou 2011, Majstrom výčapným, domovaričom a 2. vicemajstrom sveta v čapovaní.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

V čom sa Košice Pivo Fest odlišuje od množstva pivných festivalov ktorá sa v Košiciach aj niekoľkokrát ročne organizujú?

Náš festival je orientovaný na kvalitu a tej je podriadené všetko. Ak chcete konečne ochutnať pivo uvarene poctivo a s chuťou po ozajstných surovinách, ktoré boli na jeho výrobu použité - máte jedinečnú príležitosť. Ostatné pivné festivaly sú organizované za účelom zvýšenia predaja piva veľkých pivovarníckych spoločností. Ťahákmi sú známe kapely. U nás sú ťahákmi kvalitné pivá.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

V čom sa budú pivá festivalu odlišovať od bežných pív?

Prvou a najdôležitejšou podmienkou zaradenia piva do festivalovej ponuky je aby bolo nepasterizované. Na festivale preto budete mať možnosť ochutnať iba nepasterizované pivá. Myslíme si, že je to fér ak sa pivo čím menej upravuje. Ak sa pivo nepasterizuje zachováva si aj oveľa viac látok zdraviu prospešných. Okrem toho sme samozrejme prihliadali aj na povesť, históriu pivovarov a samozrejme na chuť piva.

Budú teda pivá na festivale chutiť inak ako sme zvyknutý?

Samozrejme. Ale nebude to vďaka nepasterizácii. Bude to najmä vďaka tomu, že svet piva je užasne rôznorodý a dá sa v ňom nájsť množstvo fascinujúcich pivných druhov. Pivo nie je iba ležiak ako si na Slovensku myslíme. Svet pozná najmä pivá ako Ale, Stout, Blanche atď. Na festivale budú mať najsilnejšie zastúpenie celkom pochopiteľne ležiaky. Bude ich 12. Svetlých aj tmavých. Samozrejeme že to nebudú tie čo poznáte z TV reklamy a z vašej krčmy. Vo festivalových ležiakoch neboli použité čínske chmele z koncentrátov, nebudú to ležiaky uvarené na 13° aby ich potom riedili vodou na 10°, nebudú mať pridaný oxid uhličitý kvôli lepšiemu řízu, nebudú v nich použité chemické látky na zvýšenie penivosti a určite budú uležané niekoľko týždňov, nie dní.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Uf, takto sa dnes vyrába pivo?

Áno aj takto. Preto je tu náš festival, aby ukázal ľuďom že k pivnej revolúcii sa nás pridáva stále viac. Preto si budete mať možnosť v Košiciach vychutnať množstvo čapovaných pív, ktoré sa v našom krásnom meste ešte nikdy nečapovali. Budete mať možnosť spoznať fascinujúci svet piva z produkcie 16 pivovarov. Na čape sa ocitne neuveriteľných 35 pív z 5 krajín a dokonca budete mat možnosť ochutnať aj čapované pivá košických domovaričov.

Pivo sa dá variť aj doma?

Samozrejme, niekedy netreba ani hrniec. V Košiciach je veľmi silné domovaričské podhubie a festival je jedinečnou príležitosťou pre nás všetkých povyliezať z bytov, domov, záhrad a ukázať Košiciam že dokážeme uvariť fantastické pivo. Dokonca sme si zorganizovali aj súťaž Šumná vrana. Okrem toho chystáme aj varenie piva pred divákmi, ktorý sa budú do tejto úžasnej akcie môcť zapojiť. Chystáme aj prednášky o pivách a riadené degustácie. Návštevníci sa budú môcť naučiť ako si pivo načapovať a to pod vedením nielen vicemajstra sveta v čapovaní a ale aj ďalších slovenských finalistov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na čo sa ako organizátor tešíte najviac?

Najviac sa teším samozrejme na festivalových hostí a pivné debaty s nimi. Veľmi sa teším tiež na všetky pivá, ktoré som ešte nestihol ochutnať. Sú to najmä pivá ktorá varili košickí domovariči špeciálne pre náš festival. Teším sa na chalanov z reštaurácie Double Tree by Hilton, ktorá je spolu s Camelotom každoročne najobľúbenejšou festivalovou reštauráciou Gurmánfestu. Ich maškrty určite ešte zvýraznia chute už aj tak skvelých pív. Veľmi sa teším aj na bratov Kubovcov z Kubboselect a ich stánok s pivovými kokteilami a punkovými prvkami. Oni totiž dokážu na každom festivale vytvoriť jedinečnú atmosféru.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Chceli by ste ešte dodať niečo na záver?

Špeciálne by som sa ešte chcel poďakovať pivovaru Plzenský Prazdroj ktorý výrazne podporil náš festival. Dali sme sa totiž na cestu ktorá nie je jednoduchá a veľkými pivovarmi chápaná. Výnimkou však je práve tento pivovar, ktorý nám rozumie. Je to pivovar ktorý dokáže vyrábať svetoznáme pivo Pilsner Urquell už 170 rokov v nezmenenej kvalite s pôvodnou receptúrou a postupom. Preto sa nemusí báť ani konkurencie pív z malých pivovarov. Môžem smelo tvrdiť, že v kategórii ležiaku je svojou geniálnou chuťou celosvetovým lídrom. Ako jediné pivo si ho na festivale budete môcť vychutnať načapované z mobilného tanku, tankovou technológiou najlepšími slovenskými a svetovýmmi výčapníkmi a jeho chuť priamo porovnať s ostatnými 8 svetlými ležiakmi.

Rozhovor pre www.tvojepivo.sk

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu