Aké je miesto slovenského vinárstva v európskom kontexte a ako ho vidíte v budúcnosti?
Európska únia stanovila, koľko vína sa bude na Slovensku vyrábať. Ak sa nezmení spotreba, budeme musieť 40% vína dovážať. Aj vďaka otvorenému trhu bude kvalita slovenského vína rásť na úkor kvantity. Napriek tomu si myslím, že aj o desať rokov si naše vína budú mýliť so slovinskými. Má to aj svoju výhodu. Slovinci vyrábajú lepšie vína.
Na slovenskom trhu sa začínajú objavovať vína z európských vínárskych veľmocí. Označenie Gran Reserva pri španielských vínach pôsobí na zákazníkov ako záruka prvotriedneho vína. Je to skutočne tak?
Kvalita vína záleží predovšetkým od oblasti, terroire. Označenie Gran Reserva - je upravené zákonom, ktorý vymedzuje aj koľko ma víno ležať v sude a vo fľaši. Lenže iné víno je v Navarre a iné je v Rioje. Do procesu zrenia tak vstupujú s rozdielnými vlastnosťami. Špičkou je Grand Reserva z oblasti Rioja. Je to záruka kvality, no spoľahnite sa, že si budete musieť pár stoviek priplatiť.
S akým najlepším a najdrahším vínom ste sa stretli?
Najlepším vínom bol Semillon Lagarde z vychýrenej argentínskej oblasti Mendoza, ročník 1942. Hodnotil som ho systémom udeľovania trestných bodov a toto víno dostalo odo mňa rovnú nulu. Patrí medzi najdrahšie juhoamerické vína a stojí okolo 3500 amerických dolárov.
Najdrahšie víno som bohužiaľ iba stretol, no nepil. Nebolo to ale víno v pravom slova zmysle, ale eau de vie du Cognag (živá voda - vinný destilát z oblasti Cognac, ktorý je základom na výrobu koňaku) U Hennesyho táto eau de vie zreje od roku 1800 a jeho cena je navyčísliteľná.
Pán profesor, poradili by ste začínahúcim gurmánom ako sa správať pri výbere vína?
Kupujte s rozumom.
Kupujte s citom.
Kupujte to, o čom si myslíte že tomu rozumiete.