reklama

Profesor Malík

Štyri otázky špičkovému slovenskému enológovi, pedagógovi a spisovateľovi prof. Ing. Fedorovi Malíkovi DrSc.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Aké je miesto slovenského vinárstva v európskom kontexte a ako ho vidíte v budúcnosti?

Európska únia stanovila, koľko vína sa bude na Slovensku vyrábať. Ak sa nezmení spotreba, budeme musieť 40% vína dovážať. Aj vďaka otvorenému trhu bude kvalita slovenského vína rásť na úkor kvantity. Napriek tomu si myslím, že aj o desať rokov si naše vína budú mýliť so slovinskými. Má to aj svoju výhodu. Slovinci vyrábajú lepšie vína.

Na slovenskom trhu sa začínajú objavovať vína z európských vínárskych veľmocí. Označenie Gran Reserva pri španielských vínach pôsobí na zákazníkov ako záruka prvotriedneho vína. Je to skutočne tak?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Kvalita vína záleží predovšetkým od oblasti, terroire. Označenie Gran Reserva - je upravené zákonom, ktorý vymedzuje aj koľko ma víno ležať v sude a vo fľaši. Lenže iné víno je v Navarre a iné je v Rioje. Do procesu zrenia tak vstupujú s rozdielnými vlastnosťami. Špičkou je Grand Reserva z oblasti Rioja. Je to záruka kvality, no spoľahnite sa, že si budete musieť pár stoviek priplatiť.

S akým najlepším a najdrahším vínom ste sa stretli?

Najlepším vínom bol Semillon Lagarde z vychýrenej argentínskej oblasti Mendoza, ročník 1942. Hodnotil som ho systémom udeľovania trestných bodov a toto víno dostalo odo mňa rovnú nulu. Patrí medzi najdrahšie juhoamerické vína a stojí okolo 3500 amerických dolárov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najdrahšie víno som bohužiaľ iba stretol, no nepil. Nebolo to ale víno v pravom slova zmysle, ale eau de vie du Cognag (živá voda - vinný destilát z oblasti Cognac, ktorý je základom na výrobu koňaku) U Hennesyho táto eau de vie zreje od roku 1800 a jeho cena je navyčísliteľná.

Pán profesor, poradili by ste začínahúcim gurmánom ako sa správať pri výbere vína?

Kupujte s rozumom.
Kupujte s citom.
Kupujte to, o čom si myslíte že tomu rozumiete.

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu