reklama

"Domáci" ľadový čaj

Recept ako vyrobiť obľúbený ICE TEA v barových podmienkach, alebo doma.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Nie je to vôbec zložité a výsledok bude lepší ako keby ste si ho kúpili v obchode. Určite nielen preto, že si ho môžete dochutiť podľa vášho gusta.

Čo k tomu potrebujeme:

Šejkr - najideálnejší je Boston shaker. Ochladzuje a mieša nápoj lepšie ako klasický, pretože ľad prekonáva väčšiu dráhu. Doma postačí aj nádoba s objemom aspoň jeden liter 

Veľa ľaduideme pripravovať ľadový čaj

2 vrecúška kvalitného čaju - Doporučujem používať iba kvalitné čaje overených výrobcov. Základom by mal byť čaj čierny, prípadne zelený. Čierny, alebo zelený čaj ochutený broskyňou, či citrónom dá komerčne najznámejšie chute. Ovocné čaje na báze ibišteka nedoporučujem. Zaujímavý je aj mätový ľadový čaj - najlepší je Mistral (za vynikajúcu cenu).

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cukrový sirup - (1kg cukru prevarený s 1 litrom vody), doma postačí aj práškový cukor (hodí sa aj trstinový)

Limetový sirup - doporučujem Monin. Cena 0,75 fľaše tohto kvalitného sirupu je okolo 300,- Sk, ak si však budete chcieť pripraviť doma coctail, nezaobídete sa bez neho. Môžeme ho nahradiť čerstvou šťavou z citróna.

Podrobný návod (v zátvorke je uvedený náhradný postup):

Obrázok blogu

Základom je silný čajový koncentrát. Dva sáčky čaju necháme lúhovať 2 minúty v 1 dcl horúcej vody.

Obrázok blogu

Pridáme 3-6 cl limetového sirupu (šťavu z jedného citróna) a 3-6 cl cukrového sirupu (2-3 lyžičky cukru)

Obrázok blogu

Horúci čajový koncentrát prelejeme do šejkra (nádoby), ktorý je naplnený do 2/3 ľadom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Premiešame (lyžicou).

Obrázok blogu

Cez strainer (sitko) prelejeme do pohára naplneného do 2/3 ľadom.

Obrázok blogu

Ozdobíme a hneď podávame!

Ice tea pripravil Martin Antoška, šéfbarman hotela Grand**** v Jasnej.

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu