reklama

Názvy jedál

Ako nás socializmus vyškolil v gastronómiil, alebo ako správne pomenovať jedlá, aby sa hostia tešili...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (34)
Čerstvý trhaný listový šalát s marinovanými sardelkami, grilovanými cherry paradajkami, doplnený cesnakovými krutónmi a dressingom z dijonskej horčice.
Čerstvý trhaný listový šalát s marinovanými sardelkami, grilovanými cherry paradajkami, doplnený cesnakovými krutónmi a dressingom z dijonskej horčice. (zdroj: Cuky)

Až sa trasiem keď otvorím jedálny lístok a usmievajú sa na mňa chronicky známe názvy jedál. Prečo musí 75% reštaurácii ponúkať napr. šunkovú rolku s chrenom atď. ???

Páni prevádzkovatelia, toto Vám tak veľmi chutí ?
Milujete normované jedlá a bojíte sa zmeny páni kuchári? 
Alebo ste lenivý napísať novú kalkuláciu?
Doba keď sme všetci písali modrým perom a jedli podľa noriem p.Kendíka z roku 19XX je už preč !

Vami používané dvojslovné pomenovania jedál neprezradia nič a vôbec nie sú lákadlom pre hosťa. To si majú všetci naštudovať normu na Čiernohorský rezeň? Chudák cudzinec, keď si v menu prečíta Pork Monte Negro. Uveďte aspoň v zátvorke aký druh mäsa ste použili, ako ste ho pripravili a čím doplnili. Dbajte na to najmä pri preklade !

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ďakujem aj ďalšej skupine špecialistov v tzv. štýlových reštauráciach, ktorý dajú do lístka jedlo s názvom napr. Súdružkine cicky. Súdružka servírka, tie vaše cicky vyzerajú ako medailónky, alebo ako steak ... ? (a nie je to nič iné ako kurací steak samozrejme) Uveďte aspoň v zátvorke aký druh mäsa ste použili, ako ste ho pripravili a čím doplnili. Dbajte na to najmä pri preklade !

Nebojte sa fantázie a dlhých názvov. Bravčový rezeň (keď už musí byť v menu!) by ste napríklad mohli uviesť ako Do zlatista vyprážané plátky bravčoveho stehna v jemnej strúhanke z bielych rožkov. (Radšej však nechajte pôvodný názov ak mi prinesú pripálený, šľachovitý kus mäsa topiaci sa v oleji.)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poznámočka na záver: Myslite na to, že prvým kontaktom hosťa s vašim jedlom je jeho názov !

PS: Nejedia len oči, ale aj uši...

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu