reklama

Someliér v oblasti: pivo, liehoviny, miešané nápoje

O kurze s týmto názvom, ktorý  prebiehal 27.- 30.01.2005 vo Vinárskom dome v Pezinku a bol organizovaný Asociáciou someliérov Slovenskej republiky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)
Členovia skúš. komisie: (Zľava)  B.Pospíš, viceprezident ASSR, prevádzkový riaditeľ hotela Dukla v Ba; M. Jajcaj,someliér profesionál,spolumajiteľ reštaurácie Zlatá hus v Sl. Grobe;Ing.R.Naštický,riaditeľ súťaží,hlavný majster OV, učiteľ,ZHA Mikovíniho
Členovia skúš. komisie: (Zľava) B.Pospíš, viceprezident ASSR, prevádzkový riaditeľ hotela Dukla v Ba; M. Jajcaj,someliér profesionál,spolumajiteľ reštaurácie Zlatá hus v Sl. Grobe;Ing.R.Naštický,riaditeľ súťaží,hlavný majster OV, učiteľ,ZHA Mikovíniho (zdroj: Cuky)

Tento kurz je akreditovaný MŠ SR a certifikát platí aj vo všetkých krajinách, ktoré sú členmi medzinárodnej asociácie someliérov (A.S.I.). Pre jeho vysokú odbornú úroveň ho doporučujem absolvovať všetkým ľuďom ktorý pracujú s nápojmi, alebo sa o túto tému zaujímajú. Absolvovaním ďalších 3 kurzov(Enológia; Gastronómia; Káva, čaj, cigary, minerálne vody) získava uspešný absolvent titul Someliér profesionál.
 
Chcel by som poďakovať v mene všetkých, ktorý sa kurzu zúčastnili pani generálnej sekretárke Asociácie someliérov Beáte Vlnkovej za skvelú organizáciu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo mi dal tento kurz?
1) Zopakoval a prehĺbil som si vedomosti o daných témach
2) Zoznámil som sa s mnohými zaujímavými ľuďmi z brandže
3) Pozrel som sa do zákulisia výroby pána Matyšáka
4) Ochutnal niektoré zaujímavé nápoje (orechovicu od p.Pavúka, griotku od p. Matyšáka, tequillu Camino, koktail Blue Danube...)

Čo mi chýbalo?
1) Neochutnali sme účastníkmi minulého kurzu toľko ospevované Karpatské brandy X.O.,(ale návšteva u Matyšáka namiesto Vitisu bola určite lepšia)
2) Viac sa venovať destilátom – to by však musel kurz trvať dlhšie
3) Exkurzia pivovaru – kto chce cestu si nájde ( už sa teším do mikropivovaru Golem v Košiciach)

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo ma zaujalo najviac?
1) Kurzov sa začali zúčastňovať aj učiteľky a majsterky z odborných škôl. Verím že ich absolventi ma už nebudú presviedčať, že oni sa v škole ináč učili...
2) Prezentácia Ing. Perecarovej, vedúcej laboratória v pivovare Šariš, spojená s degustáciou pív ich značky (fakt super)
3) Dve steblá (slamky) sa dávaju do koktailu s ľadovou drťou
4) Miešať Piňa coládu v krátkej verzii (prečo mi to nikdy nenapadlo?)
5) „Vďaka novým technológiam pivovary dokážu vyrobiť vodu pre licenčné pivo akú ma pôvodný pivovar. Prísnymi degustačnými kontrolami sa zabezpečuje, aby chuť licenčne vyrábaného piva bola na nerozoznanie od originálu,(pod hrozbou straty licencie)
 K tomu sa vrátim samostatným článkom
6) Každá značka piva má nastavený profil. Cieľom kažého pivovaru je tento profil za každú cenu udržať. Každý deň hodnotí komisia anonymne niekoľko senzorických vlastností na 10 bodovej stupnici.
7) Čím sa odlišuje Prazdroj a Budvar od ostatných pív (okrem chuti samozrejme)
8) Plzeňský Prazdroj sa už nevyrába len v Plzni !!!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Prajem všetkým úspešným absolventom čo najlepšie využitie vedomostí a praktických zručností !

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu