reklama

V Košiciach sa rozhodli viac podporiť cestovný ruch

V septembri najlepšie košické podniky vyšli po prvý raz do ulíc. Ponúkli gastronomické lahôdky a k nim aj dobré víno a nápoje.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (20)

Mnohí už dávnejšie vedia, že do Košíc sa oplatí zájsť nielen za pamiatkami, kultúrou, ale taktiež za špičkovou gastronómiou, ku ktorej patrí aj dobré víno. Mesto nežije len hokejom, železiarňami a príbehmi z Lunika IX. Košice sú moderným kultúrnym európskym mestom, kde sa ľudia vedia spojiť a pre spoločnú vec obetovať čas a peniaze. Stali sa prvým mestom na Slovensku, ktoré si založilo klaster a urobilo tak pre podporu cestovného ruchu významný krok.


Vedenie mesta pochopilo, že ak sa majú stať Košice významnou turistickou destináciou, treba na tom začať pracovať po novom. Po polročných prípravách v júni vznikla organizácia Košice - Turizmus, ktorá sa stala oficiálnou marketingovou a rozvojovou centrálou cestovného ruchu mesta Košice.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou


Nielen pre turistov a návštevníkov


Toto vo svete bežné, na slovenské pomery novátorské partnerstvo združuje zatiaľ 24 subjektov súkromného a verejného sektora. Ich spoločným znakom je to, že poskytujú služby cestovného ruchu na území mesta. Okrem mesta Košice sa stali zakladajúcimi členmi najvýznamnejšie hotely a reštaurácie, sprievodcovia cestovného ruchu, dopravné spoločnosti, cestovné kancelárie, atrakcie a veľké firmy podnikajúce v meste. Je pozoruhodné, že aj na večne rozhádanom Slovensku sa za jedným stolom dokážu stretnúť podnikatelia konkurečných podnikov a v spolupráci so zástupcami mesta dokážu tvoriť nové koncepcie a vízie do budúcnosti metropoly slovenského východu - Košíc. Jednou z nosných kocepcií sa stalo propagovanie Košíc ako mesta ponúkajúceho zážitkovú gastronómiu na vysokej úrovni. Preto aj prvá významna aktivita, ktorú klaster zorganizoval, bola venovaná gurmánom. V spolupráci s Radom Nackinom, organizátorom prvých bratislavských „Food festov“, a podľa vzoru ostatných veľkých svetových miest sa aj v Košiciach zorganizoval fes2010tival dobrého jedla s názvom Košice Gurmán Fest.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Festival sa podaril


Aj napriek tomu, že času na organizáciu takého veľkého podujatia bolo veľmi málo a organizačný tím sa začal tvoriť iba mesiac pred akciou, festival mal úspech. Hostia prišli do historického areálu Rodošta aj napriek veľmi sychravému počasiu. Po skončení podujatia odchádzali domov spokojní nielen oni, ale aj najlepší slovenskí kuchári, ktorí do Košíc prišli z celého Slovenska. Okrem autogramiády a rôznych šou na pódiu, sa časť z nich prezentovala vo vlastnom stánku, kde ponúkali špeciality.


Moderátorom programu bol Justin Topoľský. Veľký úspech mala barmanská šou a súťaž o Košický zlatý drink, ktorý sa už dnes podáva v členských podnikoch a jeho receptúra je utajená.

SkryťVypnúť reklamu
reklama


Reštaurácie dokázali ponúknuť hosťom skutočné lahôdky. Latku nasadili veľmi vysoko a preto bude zaujímavé sledovať, aké bude najbližšie pokračovanie. Budú ním Vianočné trhy, kde síce na menšej ploche, ale o to tvorivejšie predvedú, ako si predstavujú Vianočné trhy na európskej úrovni

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu