Jaro Žídek v Košiciach (In vino in Košice II)

Autor: Peter Škripko | 14.6.2011 o 11:11 | (upravené 14.6.2011 o 17:11) Karma článku: 10,26 | Prečítané:  4521x

Po krátkom čase sa Jarda ukázal opäť v Košiciach v reštaurácii Privilege. Tentokrát neriešil ako z Privilege urobiť ešte lepšiu reštauráciu, prišiel iba ukázať svoje kuchárske umenie v spojení s vínami spoločnosti Elesko. Najbližšie si ho naživo môžete prísť vychutnať už tento piatok na Košice Gurmám Fest 2011.

Zidek1.JPG

Mušle svätého Jakuba varené sous vide so šošovicovým šalátom a homárovým aioli s estragónom

Sauvignon 2 2010

V názve jedla sa síce nevyskytol, ale na tanieri príjemne prekvapil limetkový doplnok. Kto rád experimentuje a vie sa pohrať aj s malým množstvom jedla, našiel v tomto jedle dokonalosť. Hneď potom čo si dal na vidličku kúsok každého komponentu a zapil ho sviežim Sauvignonom. Najkrajší sobáš večera a jedna z najpodarenejších variácii na tanieri. Aby som nezabudol, palec hore za aioli z homárich hláv :)

Zidek2.JPG

Terina z kačacej foie gras a carpaccio z jelenieho chrbtu s feniklom a redukciou z portského vína

Rulandské šedé 2009 vz

Tento chod by sa hodil skorej po halibutovi a s iným vínom. Každopádne kombinácia mias zaujímavá.

Zidek3.JPG

Halibut s cviklovým pyré, karfiolom a rebarborou

Chardonnay ovocné 2009

Dokonale upravená ryba v kombinácii s majstrovou obľúbenou surovinou môže dopadnúť iba ako skvelý zážitok. Chuť cvikle bez kompromisov: kus lahodnej cvikle strúhnutý čerstvým chrenom, cviklové pyré. To celé vyvážené chuťou karfiolu a špargle so sviežim dotykom rebarbory.

Zidek4.JPG

Pečené jahňacie stehno s hráškovým pyré, vyprážným brzlíkom, špargľou a tymiánovou omáčkou

Rulandské modré 2008 nz

Famózne jadro menu, pripravené z jahňaciny z domáceho chovu Elesko v spojení s mojou najobľúbenejšou úpravou jahňacieho stehna - konfitovaním pri 63 C. Geniálna chuť a konzistencia jahňaciny! Obzvlášť ešte zaujal brzlík, pretože bol z jahniatka, prekvapil aj kúsok jahňacej pečene. Takto sa má spracovať zviera! O hráškovom pyré a jahňacine bolo popísané už dosť, za zmienku stojí ešte sezónna špargľa a karfiol, ktoré sa v tomto chode zopakovali.

Zidek5.JPG

Teľacie líčka na červenom víne s paštrnákovým pyré, karotkou, lieskovcami a karamelizovanou mrkvou

Dunaj 2009 vz

Fantasické víno a fantastické jedlo s chuťou poctivej domácej kuchyne. Mäso ako z nedeľnej polievočky od babičky s nevtieravou chuťou akurát hustého pyré z paštrnáka. Chýbala iba mrkva. Tak prečo by nemohla byť ešte trochu sladšia ako už v máji je? Bravo! Dokonale som sa preniesol do čias detstva a pripomenul si naše rodinné pondelkové večere, akurát že z tohto jedla sršalo, že ho varil Čech, ale chutilo tak slovensky. Čím to asi bude? Jardom, mojim prededečkem, alebo tou kombináciou Devína a českej klasiky?

Zidek6.JPG

Mätovo citrónové želé s mätou a jogurtovou zmrzlinou

Jardo, ako sa robí jogurtová zmzlina.?

Normálne. Nacpeš jogurt do zmrlinovače :)

Asi prvykrát v mojom živote som jedol zmrzlinu ktorá sa nehrala na nič, bola iba tým čo deklaroval jej názov. Mňam. A s citrónovo-mätovým želé?  Mňam, mňam, mňam...

Zidek7.JPG

Čokoládová terina  s malinovým želé, rebarborovým šalátom a marakujovou omáčkou

Merlot 2008 slamové(sladké)

Nuž, čo dodať k poslednému chodu. Azda iba že bol vynikajúci, ako aj všetky ostatné. Odporúčaná postupnosť: Čokoláda, rebarbora, maliny, slamák...

 

See you on Friday :)

Foto: autor

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Kotlebovcom po zrušení môžu siahnuť na majetok, pozrite sa na aký

Kotlebovcom sa po vstupe do banskobystrickej župy začalo dariť, kupovali autá aj domy.

SVET

Rakúska štátna tajomníčka: Teraz útočia na webe, zajtra v uliciach

Rakúsko pripravuje zákony o nenávistných prejavoch.


Už ste čítali?