reklama

Nepite veľké preso!

Ako sa nevzdať vašeho obľúbeného veľkého presa a vychutnať si jeho chuť naplno.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Za tých pár storočí ľudia prišli na to ako dostať z kávového zrnka maximum. Je to správne pripravené espresso. Jediná technológioa, ktorá dostane z drievka obaleného olejom plným aromatických látok (viac ako 400) najviac zmyslových a chuťových pôžitkov do vodného roztoku nazývaného káva.

Objem takto pripraveného espressa je 3 až 4 cl. Pre lepšiu predstavivosť je na fotke správne pripravené espresso vo väčšej šálke:

Obrázok blogu

Väčšina ľudí na Slovensku uprednostňuje pitie tzv. veľkého presa. Spôsob prípravy by sa mal od prvého odlišovať iba v tom, že sa nechá z kávovaru tiecť káva dlhšie. Pozrime sa teraz ako vyzerá "káva", ktorá tečie z kávovaru potom, čo sme pripravili (malé) espresso na prvom obrázku:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Táto žbrnda nemá vzhľadom, arómou ani chuťou s kávou veľa spoločného. Z kávy sa vyextrahovalo do vody maximum v prvej várke, ktorá tiekla na espresso. Okrem toho obsahuje viac zdraviu škodlivých látok.

Veľké preso uprednostňujú hostia najmä kvôli menej výraznej chuti, pocitu že obsahuje menej kofeínu a v neposlednej rade aj preto, že chcú kávu popíjať dlhšie. Ale musíte byť výborne espresso zriedené týmto nechutným odvarom? Čo takto zriediť ho vriacou vodou? Vyskúšajte a verte, že keď nájdete správny pomer vody a espressa, objavíte aj skvelú, čistú chuť kávy!

Správneho baristu, barmana, ani čašníka svojou objednávkou neprekvapíte, pretože by vám ju navrhol sám, ak by ste si chceli dať "Veľké preso"...

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu