reklama

Keď sa povie: španielske víno

Keď španielske, tak červené. Kto ho raz ochutnal, nezabudne...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Pred pár mesiacmi som sa zúčastnil veľmi zaujímavej degustácie španielskyh vín. Konala sa v hoteli Tatra**** v Trenčíne, za účasti španielskeho veľvyslanca. Degustáciou určenou pre odborníkov pracujúcimi s vínom sprevádzal pán profesor Malík.

Vďaka firme Fruit import sme sa mali možnosť zoznámiť s vínami španielskeho družstva 2. stupňa Anecoop. Toto družstvo združuje viacero malých družstiev a snaží sa presadiť na trhu pod jednou značkou. Výberom vín z tohoto obrovského portfólia bol poverený pán profesor Malík v spolupráci s vedením slovenského importéra.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Hneď prvá vzorka Sequiot Tempranillo 2003 D.O. nekompromisne prezradila tradičný charakter španielskzyh červených. Víno je vyrobené z najtypickejšej odrody tejto krajiny - Tempranillo, z odrody ktorá ma za sebou veľkú históriu. Napriek tomu, že je zaradené "iba" ako odrodové víno /oproti ostatným degustovaným vzorkám, ktoré boli criansa, reserva a grand reserva/ a nebolo z najvýnimočnejšej španielskej oblasti Rioja, zanechalo vo mne dojem, ktorý z neho aj vďaka cene okolo 160,- Sk urobilo kráľa večera. Toto vínko z Valencie je skvelým príkladom dobre urobeného vína z juhu, ktorého ľahko ovocná aróma so stopami po čokoláde a vyrovnaná chuť sa nepotrebuje vyťahovať nad červených bratov zo Slovenska. Jeho duša rozmaznávaná teplom, dňou i nocou sa nedá porovnať s tou slovenskou, pasujúcou sa s chladnými nocami a tešiacu sa na každý slnečný deň. I keď slovenské červené sú jedinečné a majú svoj charakter, je to iná káva. A to doslova i do písmena. Jej vôňu u Španielov poľahky nájde aj začiatočník a skúsenejšiemu hneď napovie, že si vínko poležalo v dubových sudoch.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Poslednou a jedinou bielou vzorkou večera bol Moscatel Mistela - La Cartuja, zhodou okolnosti tiež z oblasti Valencia D.O., patriaci do kategórie likérových vín. Chuťou i vlastnosťami je veľmi podobný naším bobuľáčikom, cenou okolo 170,- Sk za 0,75l však nemá konkurenciu. Mistela bola dôstojnou bodkou za celou degustáciou na ktorej boli okrem spomínanej Valencie zastupené aj oblasti Rioja a Navarra. Výber vína určeného pre dovoz na slovenský trh bol vysoko profesionálny a som rád, že sa konečne začali objavovať firmy, ktoré pochopili, že sa dá dovážať aj výborné vínko za rozumné ceny. Ak si chcete pochutnať na vôniach a chutiach slnečného Španielska a nezruinovať svoj rozpočet, doporučujem vám ktorékoľvek víno od tohto importéra.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

O tom. že táto degustácia bola zorganizovaná vysoko profesionálne, svedčí aj to, že ako "dezert" nám bol ponúknutá španielska špecialitka Jamon. Nie je to nič iné ako bravčové stehno z čiernych ošípaných, vykrmovaných výlučne žaluďami. Tento skvost, naložený v soli a usušený v jaskyni so zodpovedajúcou klímou pripomínal známejšie talianské Prosciuto, či chorvátsky Pršút.

Na záver si vás dovoľujem srdečne pozvať na degustáciu španielskych vín z Rioja, ktorá sa uskutoční zajtra, 7. mája o 18:00, v salóniku reštaurácie Villa Regia na Dominikánskom Námestí v Košiciach. Vstupenkou a zároveň členským príspevkom do Klubu priateľov vína je fľaška akéhokoľvek vína z Rioja a 100g syru. Degustáciu bude viesť Martin a budete mať možnosť ochutnať aj dva moky od Anecoop.

Peter Škripko

Peter Škripko

Bloger 
  • Počet článkov:  95
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Gastronómia je mojou láskou a chlebíčkom každodenným... Zoznam autorových rubrík:  Dobré jedláDobré reštaurácieDobré reštaurácie - hodnotenieDobrí hostiaDobré pitieKam cestovaťMeníčkaKlub priateľov vínaOsobnostiFotoCinefilSúkromnéSúkromné - fotomesačníček

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

296 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu